Blog

MODÜL LED KAÇ AMPER AKIM TÜKETİR?

modul-led-amper-trafo-hesaplama

Paylaş:

Konu Başlıkları

Modül Led Nedir?

Modül Led, SMD 2835, 5050, 5630, 3030-3535 (1W-5W güç) veya COB Led (Chip on Board) vb. led çipleri kullanılarak oluşturulur. Led’ ler ve sürücü devre elemanları Alüminyum PCB veya FR2 PCB üzerine montajlandıktan sonra modül ledin çeşidine göre dar veya geniş açılı lens eklenir. Son aşamada led modüllerin su geçirmezlik özelliğine sahip olması için enjeksiyon kalıplama yapılır.

Modül Led Nerede Kullanılır?

Modül led, ışıklı reklam tabela aydınlatma, kutu harf, akvaryum led aydınlatma, raf altı aydınlatma, araç içi led aydınlatma, teşhir dolabı aydınlatma, lightbox gibi farklı yerlerde kullanılabilir. Alt tarafında bulunan çift taraflı bant sayesine cam, metal, ahşap vb. yüzeylere yapıştırabilirsiniz. Geniş açılı, mercekli modül led, ışığı yayma özelliği ile şerit led ve çubuk led ürünlerine alternatif olarak tercih edilmektedir. Ayrıca modül ledin su geçirmezlik özelliği ve darbelere karşı dayanıklılığı diğer led ürünlerine göre avantajlarıdır.

5630-enjeksiyonlu-modul-led

Modül LED Kaç Amper Akım Tüketir?

Modül led, akım tüketimine uygun değerde led trafoya bağlanmalıdır. Eğer trafonun gücü modül led grubunun akım ihtiyacını karşılamaya yetmiyorsa bir süre sonra trafo arızalanır.

Satın aldığınız ledin Çalışma Voltajı (V) ve Güç (W) değerlerini biliyorsanız akım tüketimini kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Eğer bilmiyorsanız amper metre ile ölçüm yapılmalıdır.

P=V.I  Güç Hesaplama Formülünde 

P, Güç birimi Watt

V, Gerilim birimi Volt

I, Akım birimi Amper dir

Örnek olarak 12V altında 1.5W güç tüketen modül led 1.5/12=0.125 Amper akım tüketir.

100 adet modül led grubunu çalıştırmak için 100*0.125=12.5A led trafoya ihtiyaç duyarız diğer bir deyişle 12V altında 100*1.5=150W gücünde trafo gereklidir.

Enjeksiyon modül led için trafo hesabı yaparsak;

1 adet modül led 0.75W güç tüketir.

Formülde yerine koyarsak;

0.75/12=0.0625A akım tüketir

Işıklı tabelada kullanmak üzere 250 adet led modül kullandığımızı düşünürsek 250*0.0625=15.625A akıma ihtiyaç duyarız. Bu durumda en yakın üst değer olarak 12V 16.5A led trafosu tercih edebiliriz. Fakat ışıklı tabelalar uzun süre çalıştığı için (kesintisiz 2 saat ve üzeri) daha yüksek güçte trafo kullanmak doğru olacaktır.

Ayrıca ülkemizde satılan led trafoların etiketlerinde yazan akım ve güç değerleri ile ürünün gerçek kapasitesi farklı olabileceği için daha yüksek güçte trafo satın almanızı öneririm.

12V 20A 240W olarak satılan trafo tam yükte 14-15A akım ~170W güç verebilirse ve trafo hesabını yapan kişi 240W güç tüketimini baz alırsa o zaman trafo çok kısa sürede  arızalanır.

Bu durum kullanıcının hatası olmamasına rağmen yine de etiket değeri ile gerçek güç değerinin farklı olabileceğini göz önüne almalıdır. Kaliteli markalara ait led trafo tercih edilmelidir. 

Led trafosu seçimi yapılırken mutlaka çalışma ortamı göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer trafo, su sıçrama ihtimali olan veya nemli ortamda çalışacaksa bu durumda dış mekan led trafosu tercih edilmelidir.

Kuru ortamda çalışacaksa iç mekanda kullanıma uygun slim led trafosu veya kalın kasa led trafo kullanılabilir.

Modül LED Çeşitleri

5630 Modül Led

5630 veya 5730 led çipleri ile üretilir. 3 adet led içeren grup genel olarak 0.72 – 0.75W / Adet güç tüketimine sahiptir. Bazı üreticiler 1.2W olarak da olarak üretmektedir. DC12V – DC24V gerilim ile çalışır. 10 adet 5630 modül ledi çalışma gerilimine göre, 12V 2A adaptör – 24V 0.5A veya 24V 1A adaptör ile çalıştırabilirsiniz. Piyasada enjeksiyonlu modül led olarak da bulabilirsiniz. Beyaz, gün ışığı, kırmızı, yeşil, mavi, pembe ve amber renk seçenekleri vardır.

amber modül led

3 lü Mercekli Led

2835 led çipleri ile üretilir. Üç adet led içeren grup 1.2W / Adet güç tüketir. DC12V – DC24V ve AC 220V gerilim ile çalışan modelleri vardır. 220V ile çalışanlar doğrudan AC elektriğe bağlayarak kullanabilirsiniz. 12 volt veya 24 volt ile çalışan led modülleri AC-DC adaptör ile kullanmanız gerekir. Beyaz, gün ışığı, kırmızı, yeşil, mavi, pembe ve amber renk seçenekleri vardır. Üzerinde bulunan merceği ile ışığı, 120-160 derece geniş açılı olarak dağıtır.

3 lü mercekli led

RGB Led Modül

Genellikle 5050 RGB led çipleri ile üretilir. Analog ve dijital olmak üzere 2’ye ayrılır. Analog RGB modül led 3 kanallı RGB led kontrol cihazları ile çalışır. Çeşitli renk ve animasyonlar ile kontrol edebilirsiniz. Analog rgb modüllerde bütün modüller aynı renk ve animasyonla ışık verir. (Red)(Green)(Blue) ve (Güç) bağlantısıyla birlikte 4 Pinli kablo ile çalışır. 3 adet led içeren grup 0.72W güç tüketir. Genellikle DC12V ile çalışır.

rgb led modül

Pixel led modül​, pixel led kontrol cihazı ile kontrol edilir. Ledler adreslenebilir olduğu için her modül farklı renkte ışık verebilir. Animasyonlu kayan led uygulamalarında kullanılabilir. Enjeksiyon kalıplı olduğu için su geçirmezlik özelliği de vardır. (V+)(V-)(Data) olmak üzere 3 pinli kablo ile çalışır.

3 adet led içeren grup 1.2W / Adet güç tüketir. DC12V – DC24V ile çalışan modelleri vardır.

pixel led

3 lü Modül Led​

Üçlü kare modül led çoğunlukla ışıklı tabela, kutu harf veya gergi tavan aydınlatmasında tercih edilir. 160 derece lensiyle ışığı dağıtır ve aydınlatma yüzeyinde pikselleşmeye engel olur. 1 modül led 1.5W güç tüketir. 

3 lü modül led

4 lü Kare Modül Led​

Dörtlü kare modül led ışıklı tabela imalatçıları, kutu harf veya gergi tavan uygulamalarında tercih edilir. Üçlü kare modül led gibi 160 derece geniş açılı lense sahiptir.  1 modül led 2W güç tüketir ve genellikle 5730 led çipleri ile üretilir. 12V veya 24V seçenekleri mevcuttur. Aydınlatma amacıyla kullanıldığı için genellikle beyaz renk satılır.

4 lü kare modül led

Tekli Modül Led​

Tekli modül led, tabela, vitrin aydınlatması, lightbox veya dekoratif aydınlatma amacıyla kullanılabilir. Ürüne göre değişmekle beraber, 12V ve 24 volt ile çalışır ve genellikle 1 adet modül led 1.5W veya 2W güç tüketir. İçerisinde 3030 SMD Led kullanılır üst tarafında ise dar açılı tırtıklı lens kullanılır. Lensli modül ledi; beyaz, gün ışığı, amber, kırmızı, yeşil, mavi, pembe renklerde satın alabilirsiniz. Diğer modül led çeşitleri gibi su geçirmezdir ve dış mekan projelerinde kullanabilirsiniz.

Tekli modül led

Cob Modül Led​

Cob modül led, içerisinde Cob (Chip on Board) led barındıran, geniş açılı ve parlak ışık veren modül led çeşididir. 1 adet cob modül led 2W güç tüketir. 12 volt ve 24V DC gerilim ile çalışır. Dekoratif aydınlatma başta olmak üzere farklı alanlarda kullanılabilir. Beyaz, gün ışığı, amber, kırmızı, yeşil, mavi, pembe renk seçenekleri mevcuttur. 

Cob Modül Led

Modül Led mi Şerit Led mi​?

Modül led ve şerit led birbirinden farklı ürünlerdir. Birbirine göre, bazı konularda avantajları ve dezavantajları vardır. Modül led; su geçirmezlik özelliği, fiziksel dayanıklılık, birim yüzey alanında daha parlak ışık vermesi, mercekli veya lensli yapısı sayesinde ışığı yönlendirme özelliği ve kablo ile diğer modüllere atlama yaptığı için pratik kullanma özelliklerine sahiptir. 

Dezavantaj olarak şerit lede göre, daha pahalıdır, genişlik ve yükseklik olarak daha fazla yer kaplar, esnek değildir ve modül ledi kesemezsiniz. (Kablo atlamalarından kesilebilir.) 

Ayrıca 1 metre şerit led ile 1 metre uzunluğa denk gelecek sayıda modül ledi kıyasladığımızda, modül led daha parlak ışık verir doğal olarak daha fazla elektrik tüketir. Şerit led ise modül lede göre daha düşük parlaklıkta ışık verir ve daha az enerji harcar. Bu noktada son kararı tüketici vermelidir. 

Bir diğer konu da modül led su geçirir mi konusudur. Modül led su geçirmez olarak satılır fakat su geçirmezlik özelliği çeşitli sınıflara göre belirlenir ve modül led sürekli olarak suyun içinde çalışamaz. Örneğin IP65 korumaya sahip modül led, toza ve düşük basınçta su püskürtülmesine karşı dayanıklıdır. IP67 koruma ise 1 metre derinlikte suya 30 dakika süresince koruyabilir. IP68 ise daha uzun süreli su altında çalışma sağlar.

Akvaryumda, suyun içinde devamlı çalışacak ürün isteyen bir müşterim için özel bir ürün tasarlamıştım. Cob modül led ve bazı malzemeler kullanarak 7/24 su altında çalışan ürün tasarlamıştım. Test aşamasında başarılı olsada birim maliyeti ve işçiliği pahalı olduğu için üretemedik ama su altında çalışan modül led üretmeyi başardık 🙂

Yazıyı Paylaşın :

*Diğer Yazılar

3 ÇİPLİ LED NEDİR?

5050 LED NEDİR? 3 çipli led, SMD 5050 (surface mount-yüzey montaj) kasasındaki led'in halk arasındaki adıdır. Aşağıda teknik çizimi bulunan SMD 5050...

LED PROFİLLERİ

LED Profilleri: Aydınlatmada Yenilikçi Çözümler Günümüzde aydınlatma endüstrisi, sürekli olarak gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte yenilikçi çözümler arayışında. Bu arayışın...