TRAFO NASIL HESAPLANIR
Dekoratif aydınlatmanın en önemli parçalarından olan şerit led uygun değerde trafo ile çalıştırılmazsa led trafosu zarar görebilir. Şerit led trafo hesaplayabilmek için öncelikle kullanmak istediğiniz şerit ledin çalışma gerilimini (V – volt) ve akım (I – amper) veya güç (P – watt) değerini bilmelisiniz. Bu bilgileri şerit led paketinin üzerinde bulabilirsiniz. Eğer paket üzerinde yazmıyorsa o zaman şerit ledi satın aldığınız firmadan öğrenebilirsiniz.
Genellikle 1 metre için çektiği akım veya güç değeri yazar. Örneğin 14,4W/Metre veya 1,2A/Metre şeklinde ifadeler bulunur ayrıca çalışma gerilimi DC12V – DC24V olarak belirtilir.
2835 - 3528 TEK ÇİPLİ ŞERİT LED İÇİN TRAFO HESAPLAMA
12V ile çalışan Tek çipli şerit led için, üretici farklı değer belirtmediyse, 1 metrede 0.5A akım tüketimi üzerinden (6W) hesap yapabiliriz. Bu durumda 5 metrelik tek çipli şerit led, 12V 2.5A trafo – adaptör ile çalıştırılabilir. Bu noktada 12V 2A adaptör ile 12V 3A adaptör kullanımı arasında kararsız kalabilirsiniz.
Genel olarak daha yüksek akım kapasiteli adaptörün tercih edilmesi doğru olacaktır. Ancak 5 metre tek çipli led için 12V 2A adaptör tercih edilebilir.
5050 3 ÇİPLİ ŞERİT LED İÇİN TRAFO HESABI
12V ile çalışan 3 Çipli Şerit led için üretici farklı değer belirtmediyse, 1 metrede 1.2A akım tüketimi üzerinden hesap yapılırsa (14.4W) 5 metre 3 çipli şerit led için 12V 6A trafo kullanmamız gerekir. Fakat piyasada çoğunlukla 12V 5A trafo ve 12V 8.5A trafo satılmaktadır.
Bu senaryoda şerit ledin kesintisiz çalışma süresi ve trafonun kalitesi belirleyici olmaktadır. Eğer şerit led aralıksız olarak saatlerce çalışacaksa (dükkan, mağaza aydınlatması) o zaman 12V 8.5A trafo tercih edilmelidir. En fazla 1-2 saat çalışacaksa ve trafonun kalitesine güveniyorsanız bu durumda 12V 5A trafo tercih edilebilir.
5050 RGB ŞERİT LED İÇİN TRAFO HESAPLAMASI
RGB Şerit Led trafo hesaplamasında da 5050 3 Çipli Şerit Led de olduğu gibi 1 metrede 1.2A hesaplayabiliriz. RGB şerit led maksimum akım tüketimine 3 renk (Kırmızı-Yeşil-Mavi) aynı anda yanarken ulaşmaktadır. Renklere göre akım tüketimi (Turuncu, mor, turkuaz, beyaz vb.) değişiklik göstermektedir fakat trafo hesabı yapılırken en yüksek değeri baz alarak hesap yapılmalıdır.
5630 ŞERİT LED İÇİN TRAFO HESABI
12V ile çalışan 5630 şerit led trafo hesabında üretici farklı değer belirtmesiyle 1 metrede 1.5A akım tüketimine göre hesap yapılabilir. Bu durumda 5 metre 5630 şerit led için 12V 7.5A trafo gerekmektedir. En yakın üst değer olan 12V 8.5A trafo kullanılabilir.
ŞERİT LED NASIL BAĞLANIR?
Şerit led bağlantısında maksimum parlaklığı almak için Çubuk Led – Bar Led Nasıl Bağlanır makalesinde belirttiğimiz gibi şerit led makaralarının birleşim yerlerinden ek besleme yapılmalıdır. Şerit led montajı yapan kullanıcı ve elektrikçilerin büyük çoğunluğu hem kablo maliyetini azaltmak hemde montaj süresini daha kısa tutmak için şerit ledi tek taraftan besleme yaparak çalıştırmaktadır. Bu durumda şerit ledin son 1-2 metresinde parlaklık azalmaktadır. Tek renkli şerit ledlerde (kırmızı, yeşil, mavi, beyaz, gün ışığı, amber, pembe) parlaklıktaki bu düşüş fazla dikkat çekmediği önemsenmemektedir.
Fakat söz konusu renk değiştirebilen RGB Şerit Led olduğunda ara renkler ve beyaz renkte aşağıdaki fotoğrafta göründüğü gibi ton farklılığı kaynaklı sorun oluşmaktadır.
RGB Şerit Led kurulumu yaparken kullanılacak malzeme seçimi ve kablo bağlantıları çok önemlidir aksi halde renk sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.
Halojen, CFL, LED vb. aydınlatma sistemleri için en önemli parametrelerden biri Lümen/Watt değeridir.
Yani 1W güç tüketerek elde edilen ışık akısı (Lm) belirtilmektedir. Örnek olarak 10W güç tüketimi gerçekleştiğinde 800lm ışık akısı (parlaklık) elde edilen led aydınlatma sisteminde yetersiz besleme sebebiyle 5W güç tüketmesi durumunda <400lm ışık akısı elde edilebilir.
Bu durumda tüketici aydınlatma sistemini tam kapasite ile kullanamadığı için ödediği ücretin karşılığını alamamaktadır.